30+ simpele kooktips om geld te besparen bij het koken op gas

Gas is een van de hoogste uitgaven die gezinnen hebben als het gaat om voorzieningen. En hoewel de kosten voor gas en elektriciteit op zich niet verdwijnen, zijn er enkele dingen die je kunt doen om je rekening te verlagen en te besparen op gas. Deze gids geeft je tips over hoe je in de keuken gas kunt besparen tijdens het koken. Tips om gas te besparen voor verwarming en water vind je hier.

Geld besparen op kookgas is een belangrijk onderwerp voor de meeste huiseigenaren die op hun rekening willen blijven letten. Er zijn veel manieren waarop je vooral geld kunt besparen op je gasrekening en in dit artikel neem ik ze door. Gas wordt met de dag duurder en daarom heb ik besloten deze lijst met tips samen te stellen die je zal helpen gas te besparen terwijl je heerlijke recepten in je keuken maakt.

Het kan even duren voordat je gewend bent aan sommige aanpassingen die je zult moeten doen, maar uiteindelijk zul je de kosten van je gasrekening met een aanzienlijk bedrag kunnen verlagen, waardoor je dat geld voor andere uitgaven kunt gebruiken.

Hoe je thuis kookgas bespaart

Het is niet te ontkennen dat gas duur is. Zelfs als je het je kunt veroorloven, zijn er andere redenen waarom je misschien op gas wilt besparen als je thuis kookt. Als je, net als ik, graag geld bespaart en zoekt naar eenvoudige tips en trucs over hoe je dat kunt doen, dan heb ik een uitgebreide lijst met tips voor je over hoe je kunt besparen op gas zonder in te hoeven boeten op de kwaliteit van je maaltijd.

1. Plan je maaltijden zorgvuldig

Het plannen van je dagelijkse maaltijden kan je helpen tijd te besparen, meer voedingsstoffen binnen te krijgen en te besparen op je gasrekening. Als we onze maaltijden niet plannen, eten we vaak gehaast en letten we niet op de kosten van het eten. Er zijn verschillende manieren waarop je je maaltijden kunt plannen.

De manier waarop ik het doe is door drie recepten op te schrijven die ik wil koken, alle benodigde ingrediënten in de supermarkt te kopen, en ze op dezelfde dag te bereiden. Dit kost iets meer tijd dan naar een fastfoodtent gaan om daar een hamburger te bestellen, maar je bespaart zoveel geld door je eigen hamburgers te maken.

2. Kook je eten niet te lang

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het niet altijd. Soms hebben we de neiging om de soep even een half uurtje warm te houden op het vuur tot iedereen klaar is om te komen eten of de kip voor de zekerheid extra gaar te maken.

Voor het koken van voedsel is warmte nodig, en hoe meer warmte je gebruikt, hoe meer elektriciteit of gas je nodig hebt. Wil je geld besparen op je gasrekening, kook je maaltijden dan niet te lang.

Voedsel te lang koken kan leiden tot onnodig gebruik van gas dat bespaard zou kunnen worden. Het vernietigt ook voedingsstoffen en verlaagt de kwaliteit van het voedsel dat je voor jezelf en je gezin maakt.

Let bij het koken op je eten, en ga niet weg, want dat vergroot de kans op een onnodig lange kooktijd. Als je niet oppast verspil je misschien wel 50% meer gas dan nodig is om je maaltijden te koken.

Bovendien verliest voedsel bij overgaren voedingsstoffen en vocht – twee dingen die het lekker maken!

TIP: Zorg ervoor dat je een kookthermometer gebruikt om er zeker van te zijn dat het eten helemaal gaar is zonder het aan te branden.

3. Gebruik een timer

De meeste mensen houden van eten, maar als het op koken aankomt zijn ze er niet zo goed in. Het is belangrijk dat je enkele eenvoudige regels volgt bij het koken van je eten, zodat je de beste resultaten krijgt en bespaart op kookgas. Een van deze regels is het gebruik van een timer bij het koken van je eten.

Een timer kan je helpen om de tijd bij te houden en je te waarschuwen als de tijd om is, zodat je je maaltijden niet te gaar maakt. Timers worden gebruikt in veel keukenapparaten en toestellen zoals magnetrons of ovens, maar je kunt in de meeste online winkels voor weinig geld een kleine veelzijdige timer krijgen.

4. Kook met kokend water

Maaltijden bereiden met kokend water is een effectieve manier om je eten te koken, en energie en geld te besparen. Je kunt allerlei soorten groenten, rijst of pasta koken. Je kunt met kokend water ook vlees koken.

Gekookt water is een van de meest eenvoudige en effectieve manieren om je eten te bereiden. Het is gemakkelijk te doen en het kan gebruikt worden voor veel verschillende soorten maaltijden. Water koken is een van de oudste methoden om voedsel te bereiden, dus je kunt gerust stellen dat deze methode de tand des tijds heeft doorstaan.

Om zoveel mogelijk op gas te besparen kun je water voordat je begint verwarmen met behulp van elektriciteit. In plaats van koud water in een pan te doen en dat op te warmen, gebruik je een energievriendelijke waterkoker en kook je het water sneller. Eenmaal klaar giet je het in de pan en doe je alles wat je kookt erin. Zo bespaar je veel tijd en gas.

5. Gebruik een zuinige waterkoker

Ik noemde dit hierboven al, maar het mag best nog eens herhaald worden. Koop een energievriendelijke waterkoker. Deze apparaten zijn niet alleen handig tijdens het koken, maar helpen je ook op vele andere manieren. Ze helpen je geld te besparen op elektriciteit en tijd als je gebruik maakt van warm water. Het is een apparaat dat we vaak onderschatten en we beseffen pas hoevaak we het gebruiken als het kapot is.

Een goede, energiezuinige waterkoker is een essentieel onderdeel van je keukenuitrusting en geeft je meer kans om op lange termijn geld te besparen. Hier is een mooi voorbeeld van een goede en betaalbare energiezuinige waterkoker die je online kunt kopen.

6. Droog je pannen voor het koken

You may be surprised to learn that drying your pans and pots before cooking can actually save you time and money.

Door je kookgerei te drogen, vooral als je kookt met een anti-aanbaklaag, zal je pan minder lang opwarmen. Dat komt omdat water verdampt bij het kookpunt van 100°C, en dus zal de vloeistof in de pan eigenlijk sneller opwarmen dan de pan zelf. Als je je pan eerst droogt, zal het water erop sneller verdampen en dus sneller opwarmen.

Een ander voordeel van het drogen van je kookgerei is dat het aanbakken en verbranden vermindert. Water dat op een antikleefoppervlak blijft liggen zorgt ervoor dat voedsel blijft plakken, wat kan leiden tot aanbranden als het niet snel genoeg wordt schoongemaakt.

Het maakt het schoonmaken ook veel moeilijker omdat voedseldeeltjes bovenop het antiaanbakoppervlak blijven plakken en niet meer worden weggespoeld door heet water alleen.

7. Gebruik de deksel van de pan

Als je kookt, wil je ervoor zorgen dat de warmte gelijkmatig en efficiënt wordt verdeeld. Het gebruik van een deksel op je pan of pot kan hierbij helpen.

Je hebt misschien gehoord dat je het deksel niet moet gebruiken bij het koken. Er zijn echter enkele gevallen waarin het gebruik van een deksel je juist kan helpen om je eten efficiënter te koken en te voorkomen dat het aanbrandt.

Deksels zijn bedoeld om vocht in voedsel vast te houden, zodat het tijdens het koken niet uitdroogt. Dit is vooral belangrijk bij vlees en andere eiwitten, omdat die meestal droger zijn dan andere ingrediënten. Het deksel houdt ook de stoom binnen die ontstaat door de hitte van het koken, waardoor je voedsel gelijkmatig en snel gaar wordt.

8. Universeel deksel

De beste manier om deksels te gebruiken is ervoor te zorgen dat ze stevig op je pannen of potten passen, zodat er geen spetters in de omgeving terechtkomen.

Een universeel deksel kan op alle potten, pannen en kommen gebruikt worden. Het is gemaakt van siliconen en stelt je in staat je maaltijden te koken zonder je zorgen te maken over morsen of knoeien. Het is ook gemakkelijk schoon te maken! Gebruik gewoon een papieren handdoek of doekje, maak het vochtig met water, veeg het deksel af en laat het aan de lucht drogen!

Je kunt hier een geweldig universeel deksel vinden, en het morgen al thuisbezorgd krijgen!

9. Meet wat je gaat koken

Als je de hoeveelheid voedsel meet die je in een pan of pot doet, weet je precies hoeveel tijd en gas je zult gebruiken. Dit bespaart zowel op kookgas als op afval en vermindert de tijd die je aan koken besteedt.

Als je bijvoorbeeld rijst kookt, moet je de rijst afmeten voor de hoeveelheid mensen waarmee je van plan bent te eten. Schat niet, maar wees precies. Na verloop van tijd zul je precies weten hoeveel je nodig hebt voor je hele gezin.

Als je geen maatlepel of beker hebt, kun je die hier voor een zacht prijsje vinden. Lees bovendien de instructies op de achterkant van elk ingrediënt om erachter te komen hoeveel je per persoon nodig hebt en hoe lang je het moet koken.

10. Gebruik niet te veel water

Bij het koken kan het verleidelijk zijn om veel water te gebruiken. Je hebt misschien gehoord dat dit helpt om te voorkomen dat je eten aanbrandt of aan de pan blijft plakken, maar het zorgt er zeker voor dat je het kookgas te veel gebruikt.

Hoe meer water je gebruikt bij het koken, hoe meer energie het kost om het op te warmen.

Als je bijvoorbeeld aardappels kookt, gebruik dan zoveel water dat de aardappels in het water passen, maar niet zoveel dat ze vrij zweven. Hetzelfde geldt voor groenten, pasta’s en rijst.

De beste manier om niet te veel water te gebruiken is door niet meer water te gieten dan nodig is om het voedsel dat je kookt te bedekken. Het zal net genoeg water zijn zodat al je eten in het begin bedekt is, maar niet zoveel dat er extra vloeistof bovenop het eten zit als je het uit de pan haalt.

11. Snijd het voedsel om het sneller te koken

Door je voedsel in kleinere stukken te snijden kun je het meest efficiënt koken. Hierdoor wordt de kooktijd korter en kun je minder energie gebruiken.

Als je iets kookt, snij het dan in blokjes of plakjes in plaats van het heel te laten. Dat laat de warmte gelijkmatiger doordringen, zodat je eten sneller en gelijkmatiger gaar wordt.

Als je je biefstuk sneller wilt garen, snijd hem dan in dunne reepjes. Als je kippenborsten sneller wilt garen, snijd ze dan in kleine stukjes. Hetzelfde geldt voor groenten.

Door voedsel in kleinere stukken te koken bereikt de warmte sneller het midden van het vlees of de groente.

Een ander voordeel van het koken van voedsel in kleinere stukken is dat je gerechten er aantrekkelijker uitzien op je bord. Dit kan vooral leuk zijn als je thuis eten maakt voor gasten.

12. Gebruik voedsel dat snel gekookt kan worden, als dat mogelijk is

Als je geld wilt besparen op koken en kookgas, gebruik dan snelkokende voedingsmiddelen. In supermarkten als Albert Heijn of Jumbo zijn veel soorten snelkokend voedsel te vinden, die je waarschijnlijk nooit zijn opgevallen.

In plaats van bijvoorbeeld spaghetti te gebruiken, die ongeveer 8-12 minuten nodig heeft om te koken, kun je spaghettini gebruiken, die slechts 4 minuten nodig heeft om te koken! Hetzelfde geldt voor de rijst. Voor sommige rijst is veel meer tijd nodig dan voor andere, terwijl er ook snelkookopties zijn, of rijst die je in de magnetron kunt opwarmen en niet hoeft te koken!

Een andere optie die rijst of aardappelen kan vervangen (beide vereisen minstens 10-20 minuten koken) is een van mijn persoonlijke favorieten – couscous. Couscous kun je in 4 minuten klaarmaken zonder te koken. Je hoeft alleen maar een beetje water te koken in een waterkoker en de couscous ermee te bedekken. Binnen 4-5 minuten is de maaltijd klaar.

13. Bereid het gerecht voor voordat je het gaat koken

De voorbereiding van het gerecht is een belangrijk onderdeel van het kookproces. Hiermee kun je ervoor zorgen dat je alles hebt wat je nodig hebt en dat de ingrediënten goed zijn klaargemaakt.

Als je met vlees kookt, dan is het belangrijk ervoor te zorgen dat het vlees mals is voordat je het in de pan doet – dat verkort de kooktijd en bespaart energie. Als je groenten of fruit gebruikt, dan moeten die gewassen en gesneden worden voordat ze gekookt worden.

Het beste is om alle ingrediënten van tevoren voor te bereiden, zodat je geen tijd en energie verspilt aan het zoeken naar spullen tijdens het koken. Hierdoor zal het kookproces soepel en efficiënt verlopen.

14. Ontdooi het eten voordat je het gaat koken

Om energie te besparen, zorg je ervoor dat je je eten ‘s nachts ontdooit in de koelkast, of in een pan met koud water. Gebruik geen heet water, want dat kan bacteriegroei veroorzaken.

Het voedsel ontdooien voordat je het gaat koken bespaart je tijd en energie, en vermindert ook de hoeveelheid water die tijdens het koken verdampt.

Als je een magnetron hebt, kun je die gebruiken om bevroren voedsel snel te ontdooien. Als je die niet hebt kun je overwegen een fijne en betaalbare magnetron aan te schaffen die je enorm zal helpen in je streven om te besparen op kookgas.

Maar als je er geen hebt en niet van plan bent er een te kopen, zijn er andere manieren om etenswaren te ontdooien.

Je zou kleine stukjes vlees of gevogelte in een kom met koud water kunnen leggen en een nachtje laten staan. Dit werkt goed voor voedsel dat er langer dan 30 minuten over doet om te ontdooien.

15. Gebruik de juiste maat kookgerei

Als je niet oppast, kan de grootte van je kookapparatuur een grote energievreter zijn. Om nog meer energie te besparen, gebruik je alleen de kleinst mogelijke pannen.

De grootte van je kookgerei is belangrijk. Als je te grote potten of pannen gebruikt, verbruik je meer energie dan je nodig hebt. Het duurt langer voor het eten gaar is en de smaak van het eten zal minder zijn.

De beste manier om erachter te komen of je kookapparatuur de juiste maat heeft, is door het uit te testen aan de hand van een recept. Als je niet zeker weet welke maat oven of fornuis het beste werkt voor jouw behoeften, bel dan een plaatselijke kookwinkel en vraag hen om advies of ga langs voor een demonstratie.

16. Gebruik specifieke keukenapparatuur

Als je je leven gemakkelijker wilt maken en tijd en energie wilt besparen, overweeg dan het gebruik van specifieke apparaten voor koken.

Dit soort kookapparatuur is ontworpen voor een specifieke taak en kan gebruikt worden om voedsel sneller en efficiënter te bereiden.

Hier volgen enkele voorbeelden van apparaten die je het beste kunt gebruiken:

Eierkokers – In plaats van eieren te koken in een pan met kokend water, kun je een eierkoker gebruiken. Een eierkoker heeft een speciaal compartiment waarin je de eieren kunt plaatsen, de eieren worden in het apparaat met behulp van een klein beetje water ´gestoomd´. Dit is erg handig, vooral als je van hardgekookte eieren houdt, want ze zullen nooit overkoken of barsten tijdens het koken.

Lees dit artikel voor meer voorbeelden van keukenapparatuur waarmee je kookgas bespaart.

17. Gebruik het juiste kookgerei voor het juiste voedsel

Als je kookt, is het belangrijk om het juiste kookgerei voor het juiste voedsel te gebruiken. Niet alleen wat je kookt, maar ook hoe je het kookt helpt je geld te besparen.

De beste manier om dit te doen is door potten en pannen te gebruiken die de warmte gelijkmatig en efficiënt geleiden. Pannen met een dikke bodem verdelen de warmte beter dan die met een dunne bodem, waardoor ze er langer over doen om op te warmen, maar ook langer om af te koelen.

Dit betekent dat als je iets maakt dat een snelle hittestoot nodig heeft – zoals het aanbraden van vlees – je een pan met een dunne bodem moet gebruiken, zodat hij snel heet kan worden; als je iets maakt dat meer gelijkmatige hitte nodig heeft – zoals het laten sudderen van soep – moet je een pan met een dikke bodem gebruiken, zodat hij niet aan de ene kant verbrandt en aan de andere kant koel blijft.

Koken is een kunst, maar het kan ook een wetenschap zijn. Het juiste kookgerei doet meer dan alleen je eten beter laten smaken; het kan je ook helpen energie en geld te besparen.

Kookgerei is er in veel verschillende materialen – glas, gietijzer, aluminium, roestvrij staal, koper en meer. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen die beïnvloeden hoe snel het eten kookt en hoe heet het blijft tijdens het koken.

In dit artikel vind je meer over elk materiaal.

18. Gebruik potten met een brede bodem (breed in plaats van hoog)

Dit is een heel eenvoudige tip, maar het kan je veel tijd en energie besparen.

De reden hiervoor is dat hoge en smalle pannen voedsel langzamer koken. Dat komt omdat er aan de zijkanten van de pan meer oppervlakte is dan in het midden van de pan, zodat het langer duurt voordat de warmte wordt overgedragen aan je eten.

Dit betekent dat je een hogere warmtestand moet gebruiken en langer moet koken. Dit verbruikt niet alleen meer energie, maar kan ook leiden tot aangebrand voedsel op de bodem van je pan of pot.

Met een pan met een brede bodem heb je minder oppervlakte aan de zijkanten en meer aan de onderkant, zodat je sneller kunt koken en minder energie verbruikt.

19. Overweeg een magnetron om snel wat eten te koken

Als je een gemakkelijke en betaalbare manier zoekt om eten te koken en opnieuw op te warmen, is een magnetron je beste optie.

Magnetrons worden in vele huishoudens gebruikt en zijn een groot voordeel voor mensen die snel iets op willen warmen. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken, handig en kunnen het leven gemakkelijker maken voor mensen die lange dagen maken.

Magnetrons gebruiken radiogolven om voedsel te verhitten terwijl er geen olie of water aan te pas komt. Ze koken voedsel snel en efficiënt, dus ze zijn perfect voor mensen die iets willen eten maar geen tijd hebben om het zelf te koken.

Magnetrons zijn er in verschillende maten, afhankelijk van hoeveel ruimte je in je keuken hebt. De meeste magnetrons hebben tegenwoordig meerdere vermogensstanden, zodat je de hoeveelheid energie voor het opwarmen van je voedsel kunt aanpassen. Dit maakt het gemakkelijker voor je om minder energie te gebruiken als je kleine porties kookt of meer als je meer vermogen nodig hebt voor grotere maaltijden zoals grote braadstukken of kalkoenen.

Als je een magnetron gaat kopen, zorg er dan voor dat hij een timer heeft, zodat je hem kunt instellen voor hoe lang je je eten gekookt wilt hebben en dan weg kunt lopen tot het klaar is, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over aanbranden!

Bovendien zijn er sommige voedingsmiddelen die een fractie van de tijd kunnen kosten om te bereiden als je de magnetron gebruikt in plaats van het traditionele fornuis. Rijst is er een van. Met één minuut rijst kun je in één minuut een volle kom rijst maken dat je het gas aan hoeft te zetten!

20. Bewaar het hete water in een thermosfles

Als je een manier zoekt om de temperatuur van je warme water vast te houden, dan kun je overwegen een thermosfles te gebruiken. Een thermosfles is een fles die de temperatuur van de drank erin lange tijd kan vasthouden. Je kunt deze container gebruiken om het water warm te houden terwijl je wacht tot andere dingen koken.

Als je eenmaal water gekookt hebt, kun je het voor een andere keer warm houden en het water later op de dag hergebruiken zonder het steeds opnieuw te hoeven koken. Het is een kleine maar nuttige tip die niet alleen het gebruik van kookgas zal verlagen, maar ook van elektriciteit als je een elektrische waterkoker gebruikt om het water te koken.

21. Zet het vuur lager zodra het water kookt

Als je water kookt, kun je geld besparen door de moeite te nemen het vuur lager te zetten als het water eenmaal kookt. Als het water eenmaal kookt zal het blijven koken, zelfs met de minimale warmte die erop wordt toegepast.

Als je een elektrisch fornuis hebt, is deze stap gemakkelijk. Zet de brander gewoon op laag en laat hem daar staan. Bij gasfornuizen moet je een oogje in het zeil houden en bijsturen. Als je fornuis een sudderknop heeft (sommige hebben die direct op de brander), is dat je beste gok: zet hem zo laag mogelijk, zodat de vlam net niet omhoog komt uit de gaten in de bodem van de pan.

De reden hiervoor is dat sudderen minder energie verbruikt dan hoog vuur. Maar zelfs als je fornuis geen sudderregeling heeft, is het nog steeds niet zo moeilijk om weinig warmte te krijgen van een gasbrander – gebruik gewoon een kleinere pan en houd hem in de gaten zodat hij niet oververhit raakt of overkookt.

22. Schakel het gas uit vlak voordat je klaar bent met koken

Om geld te besparen op je gasrekening moet je het kookgas uitschakelen vlak voordat je klaar bent met koken. Sommige voedingsmiddelen zoals pasta of rijst blijven koken, zelfs als de energiebron uitgeschakeld is.

Controleer voor elk ingrediënt de instructies op de achterkant van de zak. Gebruik de timer zodat je precies weet hoe lang je je eten kookt. Stel de timer 2 minuten korter in dan waar je hem normaal op zou zetten volgens de instructies van de voedselproducent en zet het gas uit als de timer afgaat. Het voedsel zal blijven garen op het hete oppervlak van de pan of in het kokend hete water, zelfs zonder de warmtebron.

23. Bedek de hele brander met de pot of pan

Bedek de hele brander met de pot of pan om je eten efficiënt te koken. Door de hete lucht die in de pan gevangen zit zal het eten sneller en gelijkmatiger gaar worden dan wanneer het slechts gedeeltelijk op de brander zou staan.

Als je geen deksel voor je pan hebt, koop dan een universeel deksel dat over je pan past, zodat er geen hete lucht ontsnapt. Deze methode werkt het beste bij het koken met kleine hoeveelheden water of bouillon, omdat die sneller en gemakkelijker opwarmen dan grotere hoeveelheden vloeistof.

24. Eet samen – plan je maaltijden in

Plan je maaltijden voor iedereen in het huishouden en kook indien mogelijk voor iedereen tegelijk. Het is een goed idee om voor iedereen tegelijk te koken, zodat je energie kunt besparen. In plaats van voor iedereen in je huishouden aparte maaltijden te koken, maak je één grote maaltijd die je aan iedereen tegelijk kunt serveren.

Dit zal helpen de hoeveelheid energie die je gebruikt tijdens het koken van je eten te verminderen en geld te besparen.

Samen eten als gezin is een geweldige manier om tijd met elkaar te delen, je gezin gezond te houden en geld te besparen op eten en bereiding. Het bespaart ook tijd – je hoeft niet voor iedereen afzonderlijk te koken, wat tijd en energie kost. Je kunt ook geld besparen door in bulk te kopen – dit helpt de prijs voor iedereen laag te houden.

25. Maak eenpansgerechten

Om efficiënt te zijn en geld te besparen op de kookkosten maak je eenpansgerechten.

Eenpansgerechten zijn een geweldige manier om snel eten op tafel te krijgen. Ze zijn ook een goede manier om geld te besparen op de kookkosten, omdat ze meestal één of twee ingrediënten gebruiken die in andere recepten kunnen worden hergebruikt.

Het idee achter eenpansgerechten is eenvoudig: In plaats van verschillende gerechten te maken – bijvoorbeeld een bijgerecht en een hoofdgerecht – combineer je alles in één pan. Het resultaat is minder rommel en minder afwas om achteraf op te ruimen, en een lager energieverbruik tijdens het koken.

Eenpansgerechten besparen ook tijd, omdat je niet hoeft te worstelen met verschillende bereidingen tegelijk. Je hebt ook geen verschillende pannen nodig – één grote pan op het fornuis of in de oven is voldoende.

26. Kies recepten zorgvuldig uit

Koken is een van de belangrijkste activiteiten in ons dagelijks leven. Het is ook een van de meest gebruikte manieren om geld te besparen. Door je maaltijden van tevoren te plannen en maaltijden die je maakt zorgvuldig te kiezen, kun je geld besparen door ingrediënten te kopen als ze in de aanbieding zijn, verspilling te voorkomen en maaltijden te kiezen waarvoor je niet uitgebreid hoeft te koken.

Bij het kiezen van recepten voor een menu is het belangrijk om te bedenken hoeveel werk een recept kost. Een goed georganiseerde keuken kan het koken gemakkelijker en efficiënter maken.

27. Gebruik ingrediënten die direct kunnen worden gegeten

Je kunt tijd en energie besparen door reeds bereid voedsel of voorgesneden verse groenten te kopen in plaats van ze zelf te koken. Als je echt snelle maaltijden zoekt, overweeg dan om diepvriesmaaltijden te kopen die je alleen in de magnetron of oven hoeft op te warmen. De meeste supermarkten hebben deze producten in de schappen of in het diepvriesvak.

Het kan energie schelen om voorgekookte ingrediënten te kopen, in plaats van uren bezig te zijn met zelf koken. Je zult merken dat er veel voedingsmiddelen zijn die direct uit de verpakking kunnen worden gegeten of snel kunnen worden opgewarmd in de magnetron of op het fornuis.

28. Laat je niet afleiden tijdens het koken

Efficiënt koken is een vaardigheid die tijd en oefening vergt om te leren. De beste manier om te beginnen met het verbeteren van je kookvaardigheden is door te leren hoe je je kunt concentreren op wat je doet zonder dat je je laat afleiden.

Praat niet aan de telefoon terwijl je kookt. Het zal een aanslag doen op je concentratievermogen en het veel moeilijker maken om je te concentreren op wat er straks moet gebeuren.

Hetzelfde kan gezegd worden over sociale mediasites. Ga niet tijdens het koken op sociale media of op internet zitten browsen. Het zal de focus van het koken wegnemen en de tijd die je gebruikt om je maaltijden te maken vergroten. De tijd vliegt snel als je afgeleid bent en dit maakt koken veel minder efficiënt.

29. Maak voedsel klaar en bewaar het voor later

Er zijn veel manieren om je voedseluitgaven te beperken. Eén daarvan is om maaltijden van tevoren te bereiden en ze te bewaren voor later. Je kunt bijvoorbeeld een hele kip of braadvlees koken en het dan in plakjes snijden voor broodjes of salades tijdens de week. Je kunt ook grote partijen rijst, pasta of aardappelen koken en die in de koelkast of vriezer bewaren voor later gebruik.

Gebruik voedselcontainers om eten dat je gemaakt hebt te bewaren en de volgende dag opnieuw op te warmen. Restjes van de vorige dagen opnieuw opwarmen bespaart je tijd en verlaagt je verbruik van kookgas, helemaal als je hiervoor een magnetron kunt gebruiken.

30. Maak de kookplaat regelmatig schoon

Je fornuis schoonmaken is een van de beste manieren om het efficiënt te laten werken. Een vuil fornuis kan ervoor zorgen dat voedsel verbrandt voordat het gaar is, en de opeenhoping van vuil kan zelfs het oppervlak van het fornuis beschadigen. Om je fornuis efficiënt te houden, moet je het regelmatig schoonmaken.

31. Onderhoud het fornuis met regelmatige controles

Fornuizen zijn erg belangrijk in de keuken. Ze worden gebruikt voor het koken en bereiden van voedsel. Als je je fornuis wilt onderhouden, dan moet je enkele tips volgen die je helpen bij het onderhouden van je fornuis.

Je moet de gasaansluitingen van je gasfornuis regelmatig controleren. Als die niet goed werkt dan kan dat ongelukken met brand veroorzaken. Je kunt de gasaansluiting laten controleren door een professionele technicus of elektricien.

Maak het fornuis na elk gebruik schoon, zodat het niet plakkerig en vies wordt. Het is ook belangrijk om de vlam van de gasbrander in de gaten te houden, zodat deze niet uitgaat tijdens het koken.

32. Gebruik het gasfornuis niet voor onbenullige dingen

Gasfornuizen zijn geweldig om op te koken, maar ze kunnen duur zijn in het gebruik. Als je probeert geld te besparen op kookgas, gebruik je gasfornuis dan niet voor kleinigheden als het koken van water voor thee.

Een gasfornuis gebruiken voor kleine dingen als water koken komt je totale gasrekening niet ten goede en kan zelfs problemen veroorzaken. Gas is een dure brandstof en als je het gebruikt voor triviale taken zoals thee zetten of water koken, zullen je gaskosten aanzienlijk stijgen.

Over de auteur

Tom Marr

Ik beheer de Puntenman.nl blog om te laten zien hoe ik spaarpunten en geld verdien met spaarprogramma's die in Nederland beschikbaar zijn. Doe mee en volg me om uit te vinden hoe ook jij geld kunt besparen en geweldige beloningen kunt verdienen.