De ultieme gids voor hoe lang het duurt om alle soorten pasta te koken
Als je wilt weten hoe lang het duurt om pasta te koken ben je hier aan het juiste adres. Er zijn veel verschillende soorten pasta en elke soort vereist een andere kooktijd, dus voor ongetrainde thuiskoks zoals ikzelf kan het een beetje verwarrend zijn. Die verwarring kan leiden tot het overkoken van maaltijden, wat direct leidt tot te hoge uitgaven aan kookgas of elektriciteit. Om je te helpen begrijpen welke soorten pasta het meest efficiënt zijn om te koken en welke de minste energie nodig hebben om te bereiden heb ik deze handige gids ontwikkeld waarin de kooktijden staan van alle meest voorkomende soorten pasta die in de Nederlandse supermarkten verkrijgbaar zijn.
Hoe lang moet elke soort pasta koken?
Hieronder heb ik de 12 belangrijkste soorten pasta beschreven die voor ons in de supermarkten verkrijgbaar zijn. In alfabetische volgorde zijn dat: Farfalle, Fusilli, Gnocchi, Linguine, Macaroni, Noodles, Penne, Rigate, Spaghetti, Spaghettini, Tortellini. Elke pastasoort heeft een andere kooktijd en vereist meer of minder kookgas of elektriciteit om te bereiden.
Welke pasta is het voordeligst om te koken
Laten we dus eens kijken naar elk type pasta en in detail bekijken wat voor soort pasta het is en hoe lang het moet koken. We beginnen met de pasta die de kortste kooktijd nodig heeft en eindigen met de pasta die het langst moet koken.
Noedels – 5 minuten in gekookt water – zonder koken
Noedels zijn een vorm van pasta, meestal gemaakt van tarwemeel en ei. Ze worden vaak gemaakt in kokend water, soms met bakolie. Noedels worden meestal geserveerd met saus of in soep, maar kunnen ook geserveerd worden bij andere hoofdgerechten.
De meest voorkomende soort noedels worden gemaakt van tarwemeel en ei. Deze noedels zijn er in vele vormen en maten, maar ze kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: gedroogd en vers.
Gedroogde noedels worden in de meeste supermarkten meestal in pakjes of zakjes verkocht, terwijl verse noedels meestal in bulkverpakkingen worden verkocht bij kleinere kruidenierszaken of Aziatische markten.
Noedels zijn een geweldig alternatief voor de meeste pasta’s, omdat je ze niet hoeft te koken. Alles wat je nodig hebt is gekookt water in een waterkoker waarin je de noedels 5 minuten laat liggen, zodat het water kan intrekken.
Gnocchi – 3 minuten
Gnocchi pasta zijn kleine dumplings gemaakt van aardappelen. Ze zijn erg populair in de Italiaanse keuken en worden vaak geserveerd als bijgerecht of kunnen worden gebruikt als hoofdingrediënt in heerlijke Italiaanse gerechten.
Gnocchi is wereldwijd al een populair gerecht, maar er zijn nog steeds veel mensen die niet precies weten wat het is en hoe het eruit ziet. Gnocchi worden meestal gevormd in een afgeronde rechthoekige vorm, maar kunnen ook een vierkante of driehoekige vorm hebben. Ze kunnen worden geserveerd in water (gekookt), in boter of olie, of met sauzen.
Gnocchi zijn overal in het land in alle supermarkten verkrijgbaar en afhankelijk van het merk koken ze ongeveer 3 minuten.
Linguini – 4 minuten
Linguini is een pastasoort die de vorm heeft van een lang, plat lint. Linguini is iets dikker dan spaghetti, maar nog steeds erg dun. Linguini wordt vaak geserveerd met romige sauzen of zeevruchten, omdat het meer saus kan bevatten dan andere pastasoorten. Het is ook heerlijk om te gooien met dikke sauzen zoals pesto of Alfredo.
Linguini wordt meestal gemaakt met meel van harde tarwe en water. Het deeg wordt door een machine geëxtrudeerd om de lintvormen van de pasta te maken. De pasta wordt dan gedroogd en verpakt in dozen of zakken voor verkoop bij kruideniers en supermarkten. Linguini is verkrijgbaar in de meeste supermarkten in Nederland en het duurt slechts 4 minuten om het te koken.
Spaghettini – 4 minuten
Spaghettini is een dunne pasta die lijkt op spaghetti, maar met een nog dunnere, rondere vorm. Hij wordt net als spaghetti gemaakt van tarwemeel en eieren. In Nederland kun je Spaghettini vinden in het gangpad voor gedroogde pasta bij de meeste kruideniers zoals Jumbo of Albert Heijn.
Het voordeel van Spaghettini is de korte kooktijd van slechts 4 minuten. Ter vergelijking: klassieke Spaghetti kookt twee keer zo lang. Spaghettini is een geweldig alternatief voor Spaghetti, omdat het er bijna hetzelfde uitziet en hetzelfde smaakt en een fractie van de bereidingstijd in beslag neemt.
Macaroni – 7 minuten
Macaroni Pasta is een korte, stevige pasta in de vorm van een kleine buis. Hij kan gebruikt worden voor lasagne, soepen en andere stoofschotels, maar ook in salades en koude pastagerechten. Macaroni pasta is een van de meest voorkomende en ook een van de oudste pastasoorten ter wereld.
Er zijn twee basissoorten macaroninoedels – korte buisjes en lange gedraaide buisjes – maar ze kunnen ook andere vormen hebben, zoals schelpjes, afhankelijk van hoe ze worden gemaakt.
De kans is groot dat je eerder Macaroni hebt gegeten, en dat het deel uitmaakt van je dieet. Macaroni is in alle supermarkten verkrijgbaar en duurt ongeveer 7 minuten om te koken.
Tagliatelle – 7 – 9 minuten
Tagliatelle is een pastasoort met een lange dikke lintachtige vorm. Tagliatelle pasta is er in twee basisbreedten en -lengtes. Zoals alle pasta wordt hij gemaakt van eieren, bloem en water en bestrooid met bloem of griesmeel voordat hij op maat wordt gesneden.
De naam tagliatelle (of tagliatelli) is een Italiaans woord voor gesneden of geknipt, waarmee de vorm wordt beschreven. Het kan ook vertaald worden als ‘lange linten’. Afhankelijk van de grootte duurt het koken van Tagliatelle in kokend water 7 tot 9 minuten.
Fusilli – 7 – 11 minuten
Fusilli pasta is een pastasoort die lijkt op een gedraaide kurkentrekker. Hij heeft een geribbeld oppervlak en een hol centrum, waardoor hij perfect is om saus vast te houden.
Fusilli is een lange, dunne pasta die in veel verschillende maten verkrijgbaar is. De naam betekent “kleine spindels” in het Italiaans, en de vorm van fusilli lijkt op de spiraal van een schroef of de draaiing van een kurkentrekker.
Fusilli wordt gekookt in kokend water gedurende ongeveer 7-11 minuten, afhankelijk van je smaak. Je kunt Fusilli vinden in alle grote supermarkten in Nederland.
Spaghetti – 9 – 11 minuten
Spaghetti pasta is een lange, dun gevormde pasta. Hij wordt meestal geserveerd met een saus, zoals tomatensaus, vleessaus of gehaktballen. Spaghetti pasta is over de hele wereld een zeer populair voedsel omdat het zo veelzijdig is. Je kunt spaghettipasta op zichzelf eten of er andere ingrediënten aan toevoegen om het smaakvoller te maken.
Spaghetti is net als alle populaire pasta’s volop verkrijgbaar in alle Nederlandse supermarkten. Het is een betaalbare optie als je een pasta zoekt en het duurt ongeveer 9-11 minuten om te koken.
Rigate – 10 – 12 minuten
Rigate pasta is de naam voor de geribbelde en gegroefde vormen van pasta. De ribbels of groeven kunnen recht of gebogen zijn, en aan beide zijden van de pasta voorkomen. Ze zijn meestal glad en plat, maar je kunt ze ook vinden met ribbels of bobbels. Rigate pasta is verkrijgbaar in verschillende vormen en maten.
Rigate pasta heeft een stevige textuur en een beetgare bite als het goed gekookt is, dus het is het beste om vers water te gebruiken bij het koken en ze niet te gaar te koken, anders worden ze papperig of klef. Het duurt ongeveer 10 tot 12 minuten om Rigate perfect te koken.
Penne – 11 minuten
Penne is een buisvormige pasta met een ronde doorsnede en een geribbeld oppervlak. Penne wordt meestal gebruikt in gerechten als pastasalades en gebakken pastagerechten. Penne wordt soms ook gebruikt in soepen of stoofschotels.
Een van de meest gebruikelijke manieren om penne pasta te bereiden is met een saus op basis van tomaten of roomsaus, maar het kan ook gebruikt worden met een breed scala aan ingrediënten, van groenten tot vlees of zeevruchten.
Je kunt Penne vinden in de meeste supermarkten, maar als je moeite hebt het te vinden, kun je het hier krijgen. Penne is een pastasoort die vrij lang kookt, het duurt ongeveer 11 minuten om dit type pasta te koken.
Farfalle – 12 minuten
Farfalle pasta is een van de populairste pastasoorten ter wereld. De naam betekent “vlinder” en verwijst naar de vorm van deze pasta. Farfalle wordt gemaakt met twee grote stukken deeg die worden gesneden en samengevouwen voordat ze worden gedroogd tot platte stroken. Hierdoor ontstaat een unieke vorm die lijkt op vlindervleugels.
Farfalle worden vanwege hun vorm ook wel vlinderdasjes of strikjes genoemd. Deze pastasoort wordt vaak gebruikt in soepen en salades omdat de unieke vorm de sauzen goed vasthoudt.
Dit type pasta kun je in de meeste kruidenierswinkels vinden bij de andere gedroogde pasta’s of in de koeling naast de verse pasta. Door de vorm en het type pasta duurt het echter 12 minuten om hem te koken en is dus niet ideaal als je de kooktijd van je maaltijden wilt beperken.
Tortellini – 13 minuten
Tortellini is een gevulde pasta die meestal in bouillon wordt geserveerd. Het is een pastavorm die rond is met een kleine inkeping aan de bovenkant, die bij het koken een zakje vormt. Het woord tortellini komt van het Italiaanse woord tortello, dat “kleine taart” betekent.
Tortellini lijken op ravioli, maar hebben een rondere vorm en zijn niet in vieren gevouwen zoals ravioli. Ze lijken ook op Agnolotti, hoewel Agnolotti meestal een vlees- of kaasvulling hebben en geen groentevulling zoals tortellini. Tortellini kan worden gevuld met groenten zoals spinazie of champignons, kaas zoals ricotta of Parmezaanse kaas, of vlees zoals prosciutto of gerookte zalm.
Het deeg om tortellini te maken wordt meestal gemaakt van bloem en eieren. Tortellini kan ofwel gekookt worden in bouillon (meestal kippenbouillon), olijfolie en knoflook of botersaus; gebakken in boter; of gebakken in roomsaus.