5 Makkelijke maaltijden om te koken als je geld probeert te besparen

Koken kan duur zijn als je de kosten van ingrediënten, kookgas of elektriciteit meerekent. Maar dat hoeft niet zo te zijn! Er zijn genoeg heerlijke voedingsmiddelen die weinig tot geen energie vereisen om te koken en die je op de lange termijn geld kunnen besparen.

In deze blogpost bespreek ik de 4 beste etenswaren om te koken als je geld probeert te besparen. Ik zal je ook een korte lijst geven van voedingsmiddelen die minimale energie vereisen om te koken, maar ook ideeën voor hoe je ze kunt koken, zodat je creatief aan de slag kunt en het meeste uit je budget kunt halen.

We gebruiken bijna allemaal ingrediënten zoals pasta, rijst en aardappelen om heerlijke maaltijden te maken. Maar om kosteneffectief en efficiënt te koken moet je voedingsmiddelen die er langer over doen vervangen door alternatieven die het kookproces verkorten en onnodige verspilling van tijd en energie voorkomen.

Hieronder vind je 4 soorten voedsel waarop je kunt overwegen over te stappen als je geld wilt besparen bij het koken.

Couscous

Couscous is een basisvoedsel dat oorspronkelijk uit Noord-Afrika komt, maar nu overal ter wereld wordt gegeten. Het wordt gemaakt van tarwe of durum griesmeel en wordt meestal gestoomd, hoewel het ook gekookt kan worden. Couscous is een goede keuze voor wie geld probeert te besparen op gas of elektriciteit, want het kost heel weinig energie om te koken.

Wat couscous een geweldige keuze maakt voor wie minder kooktijd en energie kwijt wil, is het kleine formaat, waardoor het snel kookt. Het duurt meestal maar vijf minuten om te koken en hoeft alleen maar met heet water of bouillon te worden overgoten waarna het vijf minuten moet staan. Dit maakt het een geweldige optie voor drukke koks die iets snels en makkelijks willen maken.

Couscous is zeer veelzijdig en kan gebruikt worden in zowel zoete als hartige gerechten. De milde smaak maakt het perfect om toe te voegen aan salades, soepen, stoofschotels en meer. Het kan ook worden toegevoegd aan desserts en ontbijtjes zoals havermout en pannenkoeken.

Om je couscousgerecht wat extra smaak te geven kun je groenten, kruiden, specerijen, noten, fruit of andere ingrediënten toevoegen. Je kunt er ook verschillende sauzen of dressings overheen doen voor extra smaak.

Hoe je couscous ook besluit te gebruiken, het is een geweldig ingrediënt als je geld probeert te besparen op gas of elektriciteit bij het koken. De snelle kooktijd en veelzijdigheid maken het een ideale keuze voor wie op zoek is naar een smakelijke maaltijd zonder al te veel tijd of energie in de keuken door te brengen.

Noedels

Noedels zijn een soort pasta in verschillende vormen, maten en variëteiten. Ze worden meestal gemaakt van tarwe- of rijstmeel, maar soms ook van andere granen. Noedels zijn populair in veel Aziatische gerechten, en zijn een hoofdbestanddeel geworden in veel andere keukens over de hele wereld.

Noedels zijn een uitstekende maaltijdkeuze als je geld wilt besparen op de kooktijd en de energie die daarvoor nodig is. Noedels zijn goedkoop, kunnen snel en gemakkelijk gekookt worden, en kunnen vaak als een complete maaltijd op zich geserveerd worden. Ze kunnen ook gebruikt worden als basis voor talloze verschillende recepten.

Als het gaat om gerechten met noedels zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kunt lekkere roerbakgerechten maken door je favoriete groenten en ingrediënten te combineren met noedels; probeer ramen of pad thai; maak ontspannende soepen zoals miso of tom yum; gebruik ze als basis voor ovenschotels en baksels; of maak zelfs heerlijke koude noedelsalades. Met noedels zijn de mogelijkheden voor een geweldige maaltijd eindeloos!

Gnocchi

Gnocchi is een soort Italiaanse dumpling die meestal gemaakt wordt van aardappelen, bloem en eieren. Het is de laatste jaren steeds populairder geworden vanwege de snelle en gemakkelijke bereidingstijd.

Gnocchi kan geserveerd worden als bijgerecht, hoofdgerecht of zelfs als voorgerecht. De lichte en luchtige textuur maakt het een geweldige optie voor wie in een handomdraai een maaltijd in elkaar wil flansen, zonder al te veel geld uit te geven aan kook-energie.

Je kunt Gnocchi krijgen in elke grote supermarkt in het land, waaronder Albert Heijn, Jumbo en Plus. Gnocchi kookt snel en heeft meestal maar een paar minuten (2-4 minuten) in kokend water nodig om volledig gaar te worden. Het is een heerlijke en voordelige keuze voor drukke thuiskoks die geld willen besparen op energie voor het koken.

Door de combinatie van aardappelen en bloem is het ook een geweldige bron van koolhydraten en voedingsvezels, waardoor het een gezonde en vullende maaltijdoptie is. Het is ook ongelooflijk veelzijdig en kan worden gebruikt in allerlei gerechten, zoals soepen, salades en stoofschotels.

Omarm de veelzijdigheid van rijst en pasta

Rijst en pasta zijn twee van de meest veelzijdige en betaalbare ingrediënten waarmee je een heerlijke maaltijd kunt maken. Niet alleen zijn ze allebei relatief goedkoop, maar ze kunnen ook snel gekookt worden met weinig tot geen energie. Rijst en pasta kunnen worden gebruikt in veel verschillende gerechten, van eenpansgerechten tot soepen, en kunnen gemakkelijk worden aangepast aan je smaak.

Als je zuinig wilt zijn met het koken van rijst en pasta, is het belangrijk de juiste soort te kiezen voor het gerecht dat je maakt. Kies bijvoorbeeld niet voor gerechten die meer tijd vergen om te koken, zoals risotto of lasagne, en richt je in plaats daarvan op snel te maken maaltijden.

Houd er bij het bereiden van pastagerechten rekening mee dat pasta tijdens het koken vloeistof absorbeert, zodat dikkere pasta’s veel meer tijd nodig hebben om te koken dan dunnere varianten.

Rijst

Rijst is een van de meest veelzijdige ingrediënten en een geweldige manier om geld te besparen bij het koken. Als je energie wilt besparen, probeer dan eens één-minuut-rijst, die in de magnetron gekookt kan worden voor een snelle en gemakkelijke maaltijd.

Als je je rijst liever op het fornuis kookt, bekijk dan dit artikel over hoe lang elke rijstsoort nodig heeft om te koken om meer te weten te komen over welke soorten rijst je moet vermijden.

Als het gaat om het maken van een vullende maaltijd zonder veel geld uit te geven, is rijst de perfecte optie. Je kunt het mengen met groenten, vlees en sauzen om verschillende maaltijden te maken. Of je nu kiest voor witte of bruine – de twee snelste kooksoorten – je kunt er zeker van zijn dat het lekker en budgetvriendelijk zal zijn.

Pasta

Net als rijst zijn er pasta’s in allerlei vormen en maten. Dit betekent dat elke pastasoort een andere kooktijd vereist. Dunne pasta’s zoals Spaghettini of Linguini hebben minder tijd en energie nodig om te koken dan andere soorten pasta en kunnen worden gebruikt om heerlijke en vullende maaltijden te maken.

Spaghettini kan gekookt of gestoomd worden, of toegevoegd worden aan gerechten die weinig tot geen koken vereisen. Door bijvoorbeeld koud gekookte spaghettini toe te voegen aan salades krijg je meer smaak, textuur en voeding, terwijl de maaltijd toch licht en gezond blijft. Zowel Spaghettini als Linguini zijn ook uitstekende pastasoorten voor sauzen, zodat je met verschillende smaken kunt experimenteren.

Voor meer over welke pasta kostenefficiënt is en welke geldverslindend, kun je deze handige lijst bekijken van alle pasta’s en hoeveel tijd en energie nodig is om ze te koken.

Gezond eten met een klein budget is haalbaar

Goed eten hoeft niet te betekenen dat je veel geld moet uitgeven. Het is mogelijk om geld te besparen op het koken van voedsel zonder in te boeten op voedselkwaliteit en smaak.

Om geld te besparen op de energierekening kun je overwegen energiezuinige kookmethodes en energievriendelijke keukenapparatuur te gebruiken. Vul dit aan met snelkookopties en je bent op weg om je energierekening te verlagen en geld te besparen terwijl je tegelijkertijd geniet van heerlijke maaltijden.

Met de bovengenoemde voedingsmiddelen kun je genieten van je favoriete maaltijden met minimale inspanning en kosten. Voedingsmiddelen als couscous, noedels of gnocchi zijn allemaal gemakkelijk te koken met weinig energie en helpen je geld te besparen op kookgas of elektriciteit. Goed eten met een budget is mogelijk als je de tijd neemt om vooruit te plannen en slim te winkelen.

Over de auteur

Tom Marr

Ik beheer de Puntenman.nl blog om te laten zien hoe ik spaarpunten en geld verdien met spaarprogramma's die in Nederland beschikbaar zijn. Doe mee en volg me om uit te vinden hoe ook jij geld kunt besparen en geweldige beloningen kunt verdienen.